ԾԱՆՈԹ «ՍԱՏԱՆԱՅԻՆ»՝ ԱՆՓՈՐՁ «ՔԱՀԱՆԱՅՈՎ» ՓՈԽԱՐԻՆԵԼՈՒ ԺԱՄԱՆԱԿԸ
Աշխարհի արագացող ռիթմը չի կարող իր ազդեցությունը չունենալ նաև սննդի վրա: Դրա ուղղակի վկայությունը մեր օրերում ուսանողների ու աշխատողների հիմնական ընկերը դարձած ֆասթֆուդն է: Դրան ի պատասխան՝ մասնագետները պայքարում են «սլոու ֆուդի» ճաշացանկով (անգլերեն« slow»-դանդաղ բառից)՝ ավելի օգտակար, «խելամիտ» ու ճիշտ սնունդով: Ֆաստֆուդի դեմ ակտիվ պայքարողներից մեկը հայտնի դիետոլոգ Վարդանուշ Պետրոսյանն է՝ իր հիմնադրած «Ingredient» առողջ սննդի կենտրոնով, որը այլընտրանքային օազիս է՝ անառողջ սննդի օվկիանոսում: Առողջ սննդի կուլտուրան Հայաստանում նոր-նոր է սկսում տարածում գտնել: Մենք զրուցեցինք Վարդանուշի հետ, փորձելով պարզել՝ ֆասթֆուդի սատանան իրո՞ք այնքան սև է, որքան փորձում են ներկայացնել:
– Վարդանուշ, ինչո՞ւ առողջ սնունդը չի կարող նույնքան արագ ու հասանելի լինել:
– Ֆասթֆուդին երկար սպասել պետք չէ, որովհետև հիմնականում պատրաստվում է կիսաֆաբրիկատներից: Իրենից ներկայացնում է տապակած, քիմիապես մշակված սնունդ, քանի որ մթերքը խոհանոցում է հայտնվում արդեն իսկ կիսաֆաբրիկատի տեսքով,որից հետո էլ շատ արագ տապակվում ու մատուցվում է: Քանի որ իրենց բաղադրությամբ այդ ուտեստներն այնքան էլ համեղ չեն, տարբեր նյութեր, համային հավելումներ են խառնվում: Սակայն ամենավատը դա չէ, այս սննդի ամենամեծ վտանգը նրա պարունակած աղի ու ճարպի մեծ քանակությունն է: Կիսաֆաբրիկատներն ավելի երկար պահելու համար աղ շատ է ավելացվում, չնայած կարող է թվալ, թե ուտեստն անգամ անալի է: Եվ հենց այս երկու բաղադրիչների առատությունն էլ վտանգ է ստեղծում ու արագ սնունդը դարձնում անառողջ: Ֆասթֆուդն իր մեջ պարունակվող հավելանյութերի միջոցով նաև համային կախվածություն է առաջացնում: Եվ սովորելով այդ համերին, մարդիկ արդեն այլ՝ «նորմալ» համերը չեն զգում: Դրան սովորած մարդկանց՝ ցանկացած բնական ուտելիք ձանձրալի և ոչ գրավիչ է թվում: Սա ապացուցած ճշմարտություն է: Մյուս վտանգը, որ առաջին հայացքից դարձյալ գրավիչ է. ֆասթֆուդն ավելի էժան է: Իրականում, այն նաև ավելի մատչելի է, քանի որ էժան սնունդ ստանալու համար ավելի էժան, այսինքն ավելի անորակ մթերք են օգտագործում, որը բնականաբար իր հերթին ավելի է վատթարացնում վիճակը: Գաղտնիք չէ, որ արագ սննդի կետերում հիմնականում օգտագործվում է սառեցված, արտերկրից բերված կասկածելի ծագման ու որակի մսամթերք: Հատկապես երեխաների համար դրանք մեծ վտանգ են ներկայացնում, քանի որ սրտանոթային հիվանդությունների ու դիաբետի ռիսկն են ավելացնում, իսկ ծնողները սրա մասին նախընտրում են չհիշել»: Վտանգը նաև կախվածության մեջ է. երեխաները, սովորելով ֆասթֆուդին, նաև գունավոր գազավորված ըմպելիք են օգտագործում: Այդ ամենից հետո երեխաներըն ուղղակի նորմալ սննդից հետ են վարժվում, բնական համերն արդեն նրանց դուր չեն գալիս:Նույն ձեթի մեջ հիսուն անգամ ուտելիք է տապակվում, ինչը հեռու է աշխարհում ընդունված չափորոշիչներից և ինչը կանցերոգեններ է առաջացնում: Էժան ձեթեր են օգտագործվում, էժան մսեղեն, մի խոսքով, կարելի է պատկերացնել, թե ինչ ազդեցություն կարող է ունենալ նման սնունդը մարդկանց օրգանիզմի վրա:
– Պայքարի ձևերն արդյունավե՞տ են:
– Ֆասթֆուդն իրենից գլոբալ պրոբլեմ է ներկայացնում ամբողջ աշխարհում և դրան հակառակ ստեղծվել է սլոուֆուդը: Ի տարբերություն ֆասթֆուդով զբաղվող ընկերությունների կողմից կիրառվող քաղաքականության, այստեղ օգտագործվում է հորմոնալ միջամտություններից զերծ սննդամթերք: Մսատու կենդանիների դեպքում՝ քիմիական նյութերով նրանց կաթնատվութունը չի խթանվում կամ էլ բույսերի աճն արհեստական արագացվում: Առողջ սննդի նախապայմանը պետք է լինի առողջ մթերքը, որին էլ պիտի հաջորդեն պատրաստման առողջ տեխնոլոգիաները:
– Եթե փորձենք հավաքական նկարագիր տալ, կարող ենք ասել, ի՞նչ են ուտում հայաստանցիները:
-Հայաստանում ընդհանուր առմամբ ուտում են կարտոֆիլ, հաց, մակարոնեղեն, շաքար՝ տիպիկ աղքատ երկրի ճաշացանկ: Նման սննդակազմն ամենևին էլ չի նշանակում, թե մարդիկ չեն սիրում կաթնամթերք, միս, միրգ ու բանջարեղեն: Ուղղակի երկրում քառասուն տոկոսից ավելի աղքատություն ունենք, այս դեպքում այլ պատկեր չենք էլ կարող ակնկալել: Մարդիկ հազիվ կարողանում են հայթայթել էժան սնունդ և նման դեպքերում պարզապես այլընտրանք չեն ունենում: Իսկ զարգացած երկրներում ամեն ինչ այլ է: Մարդիկ զուգակցում են այս ամենը մսամթերքի, կաթնամթերքի, միրգ բանջարեղենի հետ: Օրինակ, Կենտրոնական Ամերիկայում հացի փոխարեն հիմնական մթերքը լոբեղենն է, Չինաստանում բրինձն է, բայց մեզ մոտ իրավիճակը տխուր է:
– Բայց հիմա Հայաստանում էլ, հատկապես մայրաքաղաքում՝ավելի շատ դրսում սնվելու միտում է նկատվում: Եվ այդ նույն ֆասթֆուդի կետերի կողքին առողջ սննդի կետերն են ավելանում:
– Այդ առումով մեծ խառնաշփոթ է, հստակ չափորոշիչներ չկան, մարդը կարող է հայտարարել, թե իր առաջարկածն անարատ, առողջ սնունդ է, սակայն որևէ կերպ դա չի ստուգվում, փաստեր չկան, որակավորում չկա:
– Պատրաստի սննդի տարածմանը շատ է նպաստում նաև համացանցը. առաջարկները շատ են, ըստ երևույթին, պահանջարկը՝ նույնպես: Առողջ սննդի տարածմամբ վերջին շրջանում սկսել են զբաղվել նաև ֆիթնես ծառայությունները, որոնք զուգահեռ սրճարաններ են բացում, առողջ սնունդ առաջարկում ի նպաստ նիհարելուն և ընդհանրապես կազմվածքի բարելավմանը:
– Առողջ սննդի անվան տակ ներկայացվող ամեն ինչ չէ, որ համապատասխանում է պիտակին: Այսօր առողջ սննդի գաղափարախոսությունն աշխարհում և Հայաստանում նույնպես թրենդային է, նորաձև է ընկալվում և գործարար ջիղ ունեցող մարդիկ շատ լավ հասկանում են, որ դրանից կարող են լավ վաստակել և սկսում են ցանկացած սնունդ այդ անվան տակ մատուցել: Մարդը զանգում է պատվիրում, նրան հավաստիացնում են, որ մաքուր մթերքով առողջ սնունդ են մատակարարում: Ոմանք նաև այնքան հեռուն են գնում, որ իբր յուրաքանչյուր պատվերի համար Իսրայելի կամ այլ երկրի իրենց դիետոլոգին են զանգում, ճշգրտումներ անում և մարդուն մաքրամաքուր, առողջ սնունդ հասցնում: Բայց ոչ բժշկին ենք տեսնում, ոչ էլ նրա դիպլոմը, սնունդն էլ ռեստորաններից մեկի սովորական, անառողջ սնունդն է:
– Դրսի սնունդ համարվող ֆասթֆուդն շատ արագ ընդլայնելով շառավիղը՝ սկսել է նաև մարդկանց տներ ներխուժել: Մեկ զանգ և ախորժաբույր ուտեստները տուն են ներխուժում ոչ թանկ, արագ, հարմար՝ գոնե առաջին հայացքից:
– Իրոք, այսօր թե՛ տղամարդիկ, թե՛ կանայք վաստակելու համար շատ են լինում դրսում, շատ են վազվզում և տանը պատրաստելու, ամբողջ ընտանիքով միասին ճաշելու համար ժամանակն ուղղակի չի բավարարում: Դրա համար կամ դրսից կիսաֆաբրիկատ են բերում կամ պատվիրու, կամ մշակված մսամթերք,ասենք՝ երշիկեղեն են օտագործում: Հենց այս ամենն էլ, ինձ՝ որպես բժիշկ, մղեցին այս գործունեությանը: Ինձ համար հեշտ չէր առողջ սննդի ռեստորան բացելը: Բայց արեցի, քանի որ իմ այցելուներին նաև գործնականում պիտի ապացուցեի, որ առանց շաքարի ու ալյուրի ևս կարող է լինել համեղ աղանդեր: Պիտի ապացուցեի նաև, որ հնարավոր է երրորդ կարգի ալյուրից հաց սարքել՝ առանց գյլուտենի: Գլյուտենի նկատմամբ զգայուն մարդիկ ևս իրավունք ունեն համեղ սնվելու: Այս կուլտուրան դանդաղ, բայց կայուն տարածվում է ու պիտի ընդլայնվի:
– Երկրոդ կետն եք բացում, դա հենց այդ մասին է վկայում:
– Այո, ես ուրախ եմ, որ առողջ սննդի կողմնակիցների թիվն օրավուր ավելանում է, և մարդիկ սկսում են շատ գիտակից վերաբերվել իրենց առողջությանը: Ընդլայնելով մեր աշխարհագրությունը, մենք ընդլայնում ենք նաև մեր գաղափարախոսությունը, փորձելով ավելի շատ մարդկանց վարակել առողջ սնվելու ցանկությամբ, մարդկանց հասանելի դարձնել մեր տրամաբանությունն ու աշխատանքի արդյունքը:
Երկրորդ կետի համար մենք քաղաքի կենտրոնում սեփական տուն ենք գտել, որը պետք է հիմնովին նորոգվի, հարմարեցվի մեր գործունեությանը: Այնտեղ բակ կունենանք, շատ կանաչ, որպեսզի առողջ սնունդը նաև առողջ միջավայրում մատուցվի: Սոցիալական պատասխանատվությունն այժմ մեր կոնցեպտի մասն է կազմում: Եվ քաղաքի դեմքը պահպանող շենք ենք ուզում փրկել, և մարդկանց ստամոքսներն ու ուտելու կուլտուրան:
Սյունե Սևադա