Օրգանական գյուղատնտեսության մագիստրոսական ծրագրի մեկնարկը շուտով

IMG_2478 (1)

 «Օրգանական միրգ է, հանգիստ կերեք» կամ «բնական օրգանական արտադրանք» հաճախ այսպիսի արտահայտություններ ենք լսում, որ ֆերմերներն օգտագործում են և հարց է առաջանում ի՞նչ ասել է օրգանական։

Օրգանական գյուղատնտեսությունը արտադրության կառավարման միասնական համակարգ է, որը խթանում և ամրապնդում է առողջ ագրոէկոհամակարգը, այդ թվում՝ կենսաբազմազանությունը, կենսաբանական շրջափուլերը և հողի կենսաբանական ակտիվությունը։ Օրգանական գյուղատնտեսությունը խրախուսում է բնական միջոցների կիրառումը և մերժում սինթետիկ պարարտանյութերի և թունաքիմիկատների օգտագործումը (Պարենի և գյուղատնտեսության կազմակերպություն, 2018)։

Ահա այսպես է սահմանում  Օրգանական գյուղատնտեսության շարժման միջազգային դաշնությունը (IFOAM Օրգանիկս Ինթերնեշնլ) օրգանական գյուղատնտեսությունը: Կարևոր է նշել, որ օրգանական գյուղատնտեսությունը առաջնորդվում է կենդանի օրգանիզմներին բնորոշ տրամաբանությամբ և սկզբունքներով, որտեղ բոլոր տարրերը (հող, բույս, գյուղատնտեսական կենդանիներ, միջատներ, ֆերմերների գործունեություն և տեղական պայմաններ) սերտորեն կապակցված են միմյանց հետ։ Այն յուրահատուկ էկոհամակարգ է, որի կառավարումը պետք է հարմարեցվի տեղական պայմաններին, շրջակա միջավայրին, մշակույթին և մասշտաբներին (Պարենի և գյուղատնտեսության կազմակերպություն, 2018):

1-ին լուսանկար (1)

Հայաստանում օրգանական գյուղատնտեսության զարգացման ուղղությամբ աշխատանքները սկսվել են մոտ մեկ տասնամյակ առաջ՝ տեղական ՀԿ-ների և միջազգային կազմակերպությունների ակտիվ մասնակցությամբ։ Սակայն օրգանական գյուղատնտեսության և օրգանական մթերքի վերաբերյալ իրազեկվածությունը Հայաստանում էականորեն բարձրացել է վերջին 3 տարիների ընթացքում, երբ ԵՄ-ի կողմից ֆինանսավորվող և Ավստրիական զարգացման գործակալության (Austrian Development Agency) կողմից համաֆինանսավորվող նախագծի միջոցով բազմաթիվ փոքր գյուղացիական (ֆերմերային) տնտեսություններ ստացան աջակցություն օրգանական գյուղատնտեսության գծով։ Նախագիծը նաև հայաստանցի արտադրողներին օգնել է ի հայտ բերել ԵՄ երկրներ արտահանման հնարավորություններ։ Հայկական արտադրության հավաստագրված օրգանական մթերքները, ինչպիսիք են մեղրը, թեյը, հյութերը, չրերը, երկրի ներսում ժողովրդականություն վայելելուց զատ, նաև մուտք են գործել եվրոպական շուկա։

3-րդ լուսանկար (1) (1)

Հայաստանում օրգանական արտադրության վերաբերյալ իրազեկման և դրա խթանման նպատակով իրականացվել են բազմազան նախագծեր, որոնք գրանցել են դրական արդյունքներ, բայց ավաղ, հարակայուն չեն եղել։

Օրգանական գյուղատնտեսության հանդեպ օրեցօր աճող հետաքրքրությունը խթան է հանդիսացել որպեսզի Վիեննայի BOKU համալսարանը և Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանը (ՀԱԱՀ) նախաձեռնեն «Օրգանական գյուղատնտեսության խթանումը Հայաստանում» (BOAA) ծրագիրը: BOAA ծրագրի նպատակն է մշակել և իրականացնել օրգանական գյուղատնտեսության մագիստրոսական կրթական ծրագիր, պատրաստել օրգանական գյուղատնտեսության համապատասխան գիտական և գործնական գիտելիքներով զինված մասնագետների և հետազոտողների։

2-րդ լուսանկար (1)

«Օրգանական գյուղատնտեսություն» մագիստրոսական կրթական ծրագիրը մշակվել է Վիեննայի բնական ռեսուրսների և բնական գիտությունների (BOKU) համալսարանի, Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի (ՀԱԱՀ) և Ագրոբիզնեսի հետազոտությունների և կրթության միջազգային կենտրոն (ICARE) հիմնադրամի  համատեղ ջանքերով՝ Ավստրիական զարգացման համագործակցության (ADC) «Բարձրագույն կրթության և հետազոտությունների զարգացման ավստրիական գործընկերային ծրագիր» (APPEAR) ծրագրի միջոցով «Օրգանական գյուղատնտեսության խթանումը Հայաստանում» ծրագրի շրջանակում:Այս ծրագիրը բացառապես կազմվել է ուսանողների, ֆերմերների, դասախոսների և հենց օրգանական գյուղատնտեսությամբ զբաղվողների կողմից՝ հաշվի առնելով Հայաստանում օրգանական գյուղատնտեսության հանդեպ իրենց հետաքրքրությունը։ Ծրագրի կազմավորման կարևորագույն քայլերից մեկը եղել է օրգանական գյուղատնտեսության ոլորտի մասնագիտական կարիքների ուսումնասիրությունը։ Կարևորվել են ֆոկուս խմբային քննարկումները և հարցազրույցները ոլորտի ներկայացուցիչների հետ,  որոնց ընթացքում ձևավորվել է շահակիցների խորհուրդ, որում ներգրավված ոլորտի մասնագետների հետ համագործակցությունը հնարավորություն է տվել ստեղծել տեղայնացված և կիրառելի ուսումնական պլան:

5-րդ լուսանկար (1)

Հետևելով ծրագրի ուսանողակենտրոն գաղափարին՝ անհատական և խմբային աշխատանքներ են տարվել ծրագրով հետաքրքրված ուսանողների հետ, որոնք հնարավորություն են ունեցել այցելել օրգանական ֆերմաներ, մասնակցելու օրգանական գյուղատնտեսությանն առընչվող թեմաներով վերապատրաստումների, մշակել նյութեր, մասնակցել քննարկումներին և այդպիսով մեծ ներդրում ունեցել մագիստրոսական ծրագրի վերջնականացման գործում։

Օրգանական գյուղատնտեսություն մագիստրոսական ծրագիրը ՀԱԱՀ-ում կմեկնարկի 2020թ. սեպտեմբերից: Այս ընթացքում ծրագրի դասախոսական կազմը վերապատրաստվում և նախապատրաստում է արդիական առարկայական ծրագրեր:

Լուսանկարները՝ «Ագրոբիզնեսի հետազոտությունների և կրթության միջազգային կենտրոն»

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register